Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

torstai 24. toukokuuta 2012

Palawanin saari on pala kauneinta Filippiinejä


Aloitin Filippiinien osion Puerto Princesan kaupungista, Palawanilta, jonne ystäväni tuli lentokentälle vastaan. Palawan on n. 450 kilometriä pitkä ja 50 kilometriä leveä saari Filippiineillä. Palawan rankattiin National Geographic lehdessä parhaaksi saarikohteeksi Itä- ja Kaakkois-Aasiassa vuonna 2007 ja 13 parhaaksi saareksi maailmassa. Sitä on kuviltu erityisen kauniina kohteena. Alueelle on ominaista myös ekohenkisyys sekä useat lintu-, perhos- ja kasvilajit. Halusimmekin ehdottomasti käydä tässä upeassa kohteessa. Saaren eteläosa on vielä lähees koskematonta sademetsää ja siellä ei ole juuri asutusta tai kunnon teitä. Saaren keskivaiheilla sijaitsee suurin kaupunki Puerto Princesa ja siitä pohjoiseen El Nido. Palawanin kartta löytyy täältä.

Puerto Princesa ei ole itsessään mikään kovin erikoinen kaupunki, mutta lähistöllä sitten taas löytyy kaikkea mielenkiintoista. Puorto Princesa on myös saaren ainoa kaupunki ja hyvä keskus aloittaa saarella kiertely, sillä sieltä löytyy pankkiautomaatteja ja muita tarvittavia palveluita, jotka ovat vaikeammin löydettävissä muualla. Oikeastaan minulla oli tiukasta aikataulustani johtuen ainoastaan yksi ilta aikaa Puerto Princesassa. Sieltä matka jatkui seuraavasti:

Puerto Princesa - El Nido - Coron - Manila

Puerto Princesassa sattui olemaan tuloiltanani paikalliset festarit, joita kävimme tietysti ihmettelemässä. Seuraavaksi aamuksi olin pyytänyt ystävääni varaamaan retken Puerto Princesan kansallispuiston maanalaisiin luolastoihin, jotka ovat alueen suuri nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Nyt uutena ja matkani jälkeisenä tietona huomasin, että maanalainen joki on myös valittu yhdeksi uudeksi luonnon seitsemästä ihmeestä. Alueen maanalaisen joen sanotaan olevan maailman pisin joki ja luolastoihin pääsee 45 minuutin veneajelulle. Luolissa asuu toki myös lepakkoja. Jos joku on kiinnostunut, niin löysin youtuben kautta videopätkän luolastosta. Myös muu kansallispuiston alue on todella kaunista ja siellä voi bongata suuria luonnonvaraisia liskoja, varaaneja (monitor lizard) sekä apinoita. Ehdottomasti käymisen arvoinen, kaunis paikka!


Tässä menivät ensimmäiset kaksi päivää, jonka jälkeen saimme järjestettyä reilun kuuden tunnin minipakettiautokyydin El Nidoon. Suomalaisittain ei heti ensimmäisenä tule mieleen, että n. 260 kilometriä autolla tarkoitti tässä tapauksessa kuuden tunnin matkaa paikallisilla teillä. Tämä pätkä minua oli jo hiukan huolettanut, sillä pelkäsin rankkasateiden yllättävän ja estävän matkustamisen. Sää oli kuitenkin mitä parhain ja matka voitiin tehdä.

El Nido ei ole se kaikkein helpoimmin tavoitettavissa oleva paikka, mutta siellä kannattaa ehdottomasti käydä. Alue on aivan mielettömän kaunis tai oikeastaan äskeinen oli aika vaatimattomasti ilmaistu. El Nidoa on kuvailtu yhdeksi maailman kauneimmista paikoista. El Nido on siis pieni kylä meren rannalla, joka panostaa myös luonnonsuojeluun. Minua harmitti, kun oli tullut varattua sinne vain muutama päivä aikaa. Joka tapauksessa kävimme yhden päivän aikana tekemässä saarihyppelyretken, joka on ihan must, mikäli sinne suuntaan eksyy. Parhaiten mieleen jäivät kaksi eri laguunia, joista toista kutsutaan salaiseksi laguuniksi, sillä sinne pääsee vain pienen aukon kautta. El Nidossa olisi viihtynyt ehdottomasti pidempäänkin ennen kuin matka jatkui veneellä kohti Coronia. 

Majoitukset: Minulla ei ole muistissa majapaikkojamme, mutta majoituimme hyvin vaatimattomiin hotelleihin. Meillä ei ollut mitään etukäteisvarauksia, vaan varasimme hotellit vasta paikan päällä. Epäilen, ettei näistä kohteista juuri luksusmajoituksia löydy, mutta mukavia paikkoja löytyy edullisesti. Tosin El Nidossa  jouduimme vaihtamaan huonetta, sillä jossain vaiheessa huomasimme sängyn yläpuolisen seinän parveilevan muurahaisia. El Nidossa hotelli löytyy kävellen etsimällä, sillä kylä on pieni ja sijoittunut rannan varteen. 

Ruoka: Filippiinien hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Kaupungin parhaissa ravintoloissa syö n. 10 euron hinnalla ja paikallisittain muutamalla eurolla. Kävimme syömässä Puerto Princesassa jossain kalliimmassa paikassa seisovapöytäbuffetin, johon kuului valtaisa määrä ruokia sekä jälkiruokia. Olin jo syönyt ensimmäisen annokseni ja olin hakemassa uutta, kun tarjoilija tuli huomauttamaan minulle, että lautanen pitää syödä tyhjäksi. Tämä olisi muuten ok, mutta lautasella oli mielestäni enää syömäkelvottomia osia..

Yleisesti ottaen ravintoloista sai länsimaista ruokaa kuten pizzaa halutessaan. Tarjolla oli myös usein kalaa ja erilaista lihaa.

Muita Faktoja: Käymissäni paikoissa oli todella turvallista ja rauhallista ja en kokenut oloani kertaakaan uhatuksi. Pankkikortit eivät välttämättä käy eli kannattaa varata käteistä matkaan. Ylipäätään pankkiautomaatteja löytyy varmimmin vain Puerto Princesasta. 

Filippiinit on mielenkiintoinen matkakohde, sillä turisteja on myös vielä melko vähän verrattuna moneen muuhun maahan ja kohteeseen. Saat nauttia rannoista ja nähtävyksistä rauhassa, vaikkakin turistimäärät ovat El Nidossakin kasvaneet tasaiseen tahtiin. Filippiinit ovat olleet yksi parhaista matkakohteistani. 

Palawan on osittain primitiivistä aluetta ja söin varmuuden vuoksi malarialääkitystä matkan aikana. 

Puerto Princesan hotellista löytyi rentouttava riippumatto

Aseet piti jättää narikkaan ennen paikallisille "festareille" osallistumista Puerto Princesassa
paikalliset pop idolit
Puerto Princesan puisto on omistettu veronmaksajille
underground river

 


maanalaisen luolan sisäänkäynti

Kalaparvi


Tämä on luolan katto ja möykyt ovat lepakoita
Inside the cave, there are spectacular limestone formations
On our way out


Monitor lizard

pitkähäntäveneen kapteeni


 

rannalta löytyi sohva




minibussikyyti El Nidoon
Puerto Princesasta El Nidoon siirtyminen vaati reilun kuuden tunnin minipakettiautokyydin. Paikalliset käyttävät bussia ja köyttävät myös kaikki tavaransa mukaan

Pikkupoika ostaa jäätelöä

El Nidossa
pirtelöä El Nidossa
El Nidon maisemia saarihyppelyltä









Hidden lagoon, El Nido

hidden lagoon




Olikohan tässä joku pointti?





Future artist drawing on the sand



Sunset at El Nido

Tunnisteet: , , , ,

2 kommenttia:

26. toukokuuta 2012 klo 23.31 , Blogger Maarit kirjoitti...

Oletkin markustellut ihan hirmuisen paljon! Minun suurimmat unelmani taitavat aika monessa tapauksessa liittyäkin matkusteluun. Kesä on Suomessa ihana, mutta ainahan se avartaa vaikkaa Eurooppaankin lähteä ja talven kaukomatkat ovat ihan ykköshaaveita. :)

 
27. toukokuuta 2012 klo 10.01 , Blogger SuviV kirjoitti...

Hei! Matkustaminen on minulle tietty elämäntapa eli lomilla on aina päästävä johonkin. Matkustaminen irroittaa kivasti arjesta ja tuo uusia kokemuksia ja ajatuksia arkeen. Ennen kaikkea matkustaminen tuo minulle uutta energiaa. Olet kyllä oikeassa siinä, että Suomen kesä on ihana. :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu