Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

torstai 28. kesäkuuta 2012

Mitä tehdä Porissa?

Pori on satamakaupunki meren rannalla Länsi-Suomessa. Useimmat tuntevat Porin ehkä Pori Jazzeista tai Yyteristä. Jos mahdollista, niin Porin reissu kannattaakin ajoittaa kesään ja jazzien aikaan. Yyterin puitteet ovat Pohjois-Euroopan mittakaavassa upeat ja esimerkiksi Helsinki kalpenee omalla rantatarjonnallaan. Kannattaa kuitenkin majoitustarjontaa miettiessään ottaa huomioon, että Yyteristä on n. 20 km Porin keskustaan.

Olen liittänyt alle "maisemareitin", joka sopii hyvin yhden päivän ohjelmaksi. Kilometrejä tälle reitille kertyy n. 86 km, mutta sen pystyy tekemään myös lyhyempänä reitin loppupäästä. Näette kartasta, että yksi reitti kulkee mm. Lyttyläntien kautta, mutta karttapalvelu ei antanut minun merkata juuri tätä reittiä, vaan oli helpompi hakea Noormarkku mukaan. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin en ole itse kiertänyt koskaan Noormarkun kautta, vaan olemme tehneet reitin lyhyempänä.

Reitti alkaa keskustasta, jatkaa siitä Yyteriin, Kalloon ja Reposaareen ja sieltä rantareittejä pitkin takaisin Poriin ja Kirjurinluotoon. Matkalla voi poiketa halutessaan myös Noormarkussa. Avaan näitä reitin kohteita tarkemmin kartan alla.


Näytä suurempi kartta

A) Reitti lähtee tässä kartassa liikkeelle Porin keskustasta. Keskustassa sijaitsee kaunis rakennus, Porin raatihuone, jonka edustalla on karhupatsas ja puisto. Raatihuone on ehdoton kohde valokuvaajalle.

B) Yyterissä viihtyy dyyneillä hetken ihailemassa maisemia tai sitten kesällä pidempään aurinkoa palvomassa

C) Kallossa tuulee aina. Siellä on karut kalliot ja horisontissa näkyy tuulivoimapuisto. Usein kallossa on myös sorsia ja silloin tällöin joutsenia

D) Reposaaressa kannattaa myös poiketa, jos on lähtenyt kiertämään Meri-Porin suunnalle. Reposaari on suiston uloin saari ja sieltä löytyy Reposaaren kirkko, vanhoja rakennuksia ja kalaravintola Merimesta, Reposaaren tuulipuisto sekä Junnilan leirikeskus ja Siikarannan leirintäalue. Merimesta on tunnettu kalaravintola Porissa ja siellä kannattaa poikeata vaikka lounaalla. Ravintolan yhteydessä on myös näköalatorni.

E) Noormarkku

F) Keskustan alueella sijaitsee luonnonpuisto Kirjurinluoto, joka on tuttu jazzkansalle konserttipaikkana. Kirjurinluodosta löytyy uimaranta, lasten leikkipuisto (Pelle Hermannin puisto), isompien lasten kiipeilytelineitä, liitokiekkorata, minigolf, biljardia, Satakunnan Vihertietokeskus, näyttelypuutarha, lyhyitä luontoreittejä sekä eläimiä (mm. kilejä, sorsia ja riikinkukkoja). Kirjurinluodota aukeaa upeat maisemat jokirantaan eli sieltä käsin saa ehkä Porin kauneimmat kuvat.


Alla vielä aiheeseen liittyviä kuvia, joita löytyi koneeltani. Pahoittelen, etteivät kuvani ole kesäisempiä. Nämä kuvat on taidettu ottaa syksyllä ja eivät ehkä houkuttele menemään ulos. Reitti on kuitenkin mahtava erityisesti kesällä ja kauniilla säällä.

Yyteri
Yyteri

Yyteri
tuulivoimaa
Kallo
Kallossa



Kallossa






Kirjurinluoto

Kirjurinluoto


Kirjurinluoto


Kirjurinluoto



Kirjurinluoto

Kirjurinluoto





Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu