Borneo kuuluu ehdottomasti kaikkien aikojen mielenkiintoisimpiin ja antoisimpiin matkakohteisiin, joissa olen käynyt. Päädyin Borneolle Filippiinien kautta. Lennot Manilasta Kota Kinabaluun maksoivat muistaakseni alle sata euroa paikallisella lentoyhtiöllä.
Borneo on suuri maa ja aikaa oli tietenkin ihan liian vähän. Halusin vaeltaa Mt Kinabalu vuorelle ja tiesin sen vievän ainakin 3 päivää matkastani. Lisäksi meillä taisi olla 4 päivää käytettävissä muualla Borneossa. Ajankäyttömme tehostamiseksi päätimme hetken mielijohteesta ostaa jo Filippiinien puolella netin kautta halvan sisäisen lennon Kota Kinabaloosta Sandakaniin. Se oli ehdottomasti viisas päätös. Sandakaniin bookkasimme myös paria päivää aikaisemmin netin kautta kivan neljän tähden
Sabah Hotellin, jota suosittelen ehdottomasti kaikille. Se oli kaivattua luksusta vaatimattomampien majoituspaikkojen jälkeen. Sandakaniin halusin, sillä siitä oli lyhyt matka orankien kuntoutuskeskukseen Sepilokiin sekä mahdollisuus lähteä syvemmälle viidakkoon Kinabatang joelle. Itse Sandakanin kaupungissa ei ollut paljonkaan mielenkiintoista nähtävää.
|
Hotellin uima-allas, Sandakan, Sabah
|
|
MM-kisojen aikaan hotellissa oltiin kiinnostuneita jalkapallosta
|
Orankien kuntoutuskeskus oli hieno vierailukohde. Orankeja näki paljon ja melko läheltä. Teimme pienen luontopoluvaelluksen, jonka aikana näimme äitiorangin poikanen sylissään. Jäimme ihmettelemään tätä näkyä ja tilanne alkoi käydä jo hieman uhkaavaksi, sillä yllättäen suuri oranki lähti laskeutumaan alas puusta ja tuli suoraan meitä kohti väistäen kuitenkin viime hetkellä. Orangit saavat siis liikkua suojelualueella vapaasti, joka on minusta hieno juttu. Orangit eivät käyttäydy uhkaavasti, tilanne oli varmaan poikkeuksellinen poikasen vuoksi. Ja mikäli orangit pelottavat, ei luontopoluille tarvitse lähteä. Orankeja voi seurata myös ruokintapaikalla turvallisen välimatkan päästä. Minusta jo se on keskuksessa käymisen arvoista.
|
Orankien kuntoutuskeskus Sepilokissa
|
|
oranki saapuu ruokintapaikalle
|
Löysimme kohtuuhintaisen ja kivan majotuksen melko läheltä kuntoutuskeskusta. Suosittelen lämpimästi
Sepilok Jungle Resortia yöpymispaikkana. Seuraaville päiville olimmekin sitten jo varanneet paketin Kinabatang joelle. Kinabatang joki kiinnosti minua erityisesti, sillä Kinabatangjoen suisto on yksi maailman rikkaimmista ekosysteemeistä. Joen alueella asuu suurin villieläimien keskittymä Kaakkois-Aasian alueella. Alueella on mm. nenäapinoita, makakeja, orankeja, krokotiileja, lukuisia lintuja ja hyönteisiä, käärmeitä, elefantteja ja minisarvikuonoja.
|
Lampi seuraavassa majoituspaikassamme Sepilokissa
|
|
Hotellialueella oli useita lampia ja siltoja (Sepilok Jungle Resort)
|
|
En tiedä, että mitä ne siellä puussa oikein kasvattavat hotellialueella
|
Viidakkopaketteja myydään perusmajoituksesta luksukseen. Meidän retki oli jotain siltä väliltä. Otimme erään matkanjärjestäjän kautta kaksi yöpymistä ja jokiajeluja sisältävän paketin eläinten bongaamiseksi. Pakettiin kuului myös oma sisävessa. Tällä retkellä ei joutunut pettymään, sillä eläimiä näki valtavan paljon. Matkan hintaan kuuluivat kuljetukset, kaikki ruuat sekä useampia jokiristeilyä sekä yöhämärässä tehty viidakkovaellus sekä valoisaan aikaan tehty kävelyretki. Majoitus oli kuitenkin todella perustasoinen ja ulko-oven alta pääsi torakoita ja muita hyönteisiä sisälle. Kahden yön reissustamme jouduin nukkumaan toisen yön valot päällä, ettei huoneeseen päässyt torakka liikkuisi. Suosittelen siis mahdollisesti panostamaan hieman kalliimpaan majoituspakettiin, jos suuntaa Kinabatangille. Ihan luksusta alueelta tuskin löytyy, mutta majoituspaikoissa on selviä eroja.
Minulle kävi myös punkkionnettomuus eli viimeisten viidakkopäivien jälkeen polvessani oli kiinni joku punkki tai muu pieni hyönteinen, jonka sain poistettua kunnolla vasta muutamaa päivää myöhemmin. Onnekseni tästäkin selvisin vain säikähdykellä eli mitään suurempia seuraamuksia puremasta ei ole tullut. Purema desinfioitiin heti sen havaittuani.
Kinabatangille ei ole kovin helppo lähteä omatoimisesti eli suosittelen valmiita paketteja. Niitä tehdään Sandakanista ja varmaan myös Kota Kinabaloosta ja muista isommista kaupungeista. Matkaa Kinabatangiin (Sukau) on Sandakanista 135 km, mutta 42 km reitistä on hidaskulkuisempaa tietä. Ja hanki matkalle mukaan kunnon kamera! Harmittaa omat kuvat, kun kameran zoomi ja tarkkuus ei ole ollenkaan tehnyt oikeutta upeille eläimille ja maisemille paikan päällä. Makakeja ja nenäapinoita näet luonnossa aivan varmasti, samoin sarvilintuja.
Viimeisenä vinkkinä sanoisin, että tarvitset tämän tyyppiseen retkeen hieman erähenkisyyttä. Majoitusolosuhteet eivät välttämättä ole luksusta ja viidakossa vaeltelu vaatii yöllä kumisaappaat, jotka saa kyllä paikan päältä lainaan. Toki tänne saattaa saada myös "luksuspaketteja", joihin kuuluu hyvä majoitus ja risteilyt joella. Minusta kuitenkin menettää jotain, jos viidakossa ei liikuta myös yöaikaan ja jalkaisin :)
Kysyä saa, mikäli herää jotain kysymyksiä tästä paikasta tai Borneosta noin ylipäätään!
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu