Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

lauantai 25. elokuuta 2012

Nuuksio - luontokohde lähellä Helsinkiä

Jostain syystä minun tekee mieli käydä aina kesän loppuessa  Nuuksion kansallispuistossa  kävelyllä. Meiltä matkaa Nuuksioon kertyy yli 30 kilometria, joten autollahan sinne on lähdettävä. Pari kertaa olen mennyt Nuuksioon myös bussilla, mutta siihen vaaditaan sitkeyttä. Matka vaihtoineen kestää täältä muistaakseni 1,5 tuntia. Parhaiten Nuuksioon pääsee Espoon keskuksen asemalta bussilla 85. 

Nuuksio on hyvä luontokohde pääkaupunkiseudulla asuville. Kansallispuiston alueelta löytyy merkittyjä luontopolkuja eri pituuksin (2-7 km). Lyhyemmillä poluilla on enemmän ihmisiä ja lapsiperheitä, pidemmällä reitillä sai ainakin tänään tarpoa ihan rauhassa.  Valitsimme reitiksi keltaisen, seitsemän-kahdeksan kilometriä pitkän reitin ja koko matkalla tuli vain muutamia ihmisiä vastaan.  Oli ihanan rauhallista. Reitin alkupäässä näkyi myös jonkin verran marjanpoimijoita ja sienestäjiä. Kaikille reiteille on sijoitettu myös levähdyspisteitä ja grillikatoksia. Pidemmän kävelyreitin aikana on mukava pysähtyä syömään omia eväitä ja nauttia luonnosta ja kyllä näillä katoksilla nytkin oli aina muutama ihminen grillailemassa herkkuja. 


Suurin osa reiteistä lähtee liikkeelle Haukkalammelta, mutta ajoimme tänään ensimmäistä kertaa Siikaniemeen ja aloitimme reitin sieltä. Parkkipaikka oli lähes tyhjä ja auto mahtui parkkiin hyvin. Reittimme näkyy myös yläpuolella olevassa kartassa. Reitti lähtee liikkeelle kartan alareunassa olevasta punaisesta pisteestä (Siikaniemi) ja jatkuu siitä katkoviivaa pitkin ylöspäin, kunnes palaa takaisin lähtöpisteeseen. Tässä kartassa ei ole valitettavastii käytetty värikoodeja, mutta alueella on paljon infotauluja, joissa reitit on merkitty värikoodein. Itse poluilla on myös helppo liikkua ja seurata puiden rungoissa olevia värejä. Reitit ovat pääosin helppoja. Keltaisella reitillä on muutama hieman korkeampi nousu ja lasku, muuten kävely on pääosin melko tasaista. Jos olet suuntaamassa ensimmäistä kertaa Nuuksioon, niin suosittelen aloittamaan Haukkalammelta. Siellä on myös erillinen infopiste, jossa osataan vastata kysymyksiin.

reittiä voi seurata puiden rungoissa olevista värikoodeista
Sää oli ihanan tyyni ja rauhallinen ja otinkin muutamia luontokuvia matkalla. Olisi tehnyt mieli kerätä myös sieniä mukaan, mutta joku toinen kerta. Toisaalta harmi, että pidemmät, merkityt reitit puuttuvat Nuuksiosta, mutta toki lyhyemmistä pätkistä pystyy myös kokoamaan itselleen soveltuvan pidemmän reitin. Kansallispuistossa on erilaisia reittejä paljon, mutta suurin osa on merkitsemättömiä ja niitä en ole lähtenyt kartan puuttuessa testaamaan. 








 






Minkä perhosen toukka tämä mahtaa olla?





Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu