Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Ajatuksia yksin matkustamisesta

Minusta moni pelkää turhaan lähteä reissuun yksin. Uudessa kohteessa mietityttää turvallisuus, oma pärjääminen ja ehkä yksinäisyyskin. Se on totta, ettei yksin matkustaminen sovi kaikille. Uskon, että useimmille se voisi kuitekin olla mielenkiintoinen, erilainen ja opettavainen kokemus. 

Reissasin aikoinaan yksin maailman ympäri lähtiessäni Australiaan vaihto-oppilaaksi. Alunperin tarkoituksenani oli matkustaa vain Australiaan. Kuitenkin oivaltaessani, että melkein samalla hinnalla pääsee niin moneen muuhunkin upeaan paikkaan, niin se oli menoa.  Jälkeenpäin harmitti ehkä lähinnä se, että en varannut tarpeeksi aikaa. Kävin reitilläni Singaporessa, Australiassa eri puolilla, Uudessa-Seelannissa, Fidzillä, Los Angelesissa ja San Franciscossa. Tähän meni aikaa reilu 6 kk, josta siis suurin osa Australiassa. Kokemus on yksi elämäni parhaista ja päivääkään en vaihtaisi pois! Yllätyin ehkä näillä reissuillani eniten siitä, etten kokenut itseäni juuri missään vaiheessa yksinäiseksi. Yksin ollessa ihmisiin tutustuu ihan eri tavoin, kuin toisten seurassa matkustaessa ja on ehkä vielä avoimempi uusille asioille. Yllätyin myös siitä, miten moni matkustaa maailmalla yksin. Tästä inspiroituneena lähdin vielä seuraavana vuonna yksin kesäkurssille Shanghaihin, Kiinaan. 

Riippuu paljon itsestä ja omista valinnoista, että tutustuuko ihmisiin ja saako matkalla uusia ystäviä. Minusta jo niinkin yksinkertainen asia, kuin hotellivalinta vaikuttaa asiaan. Yövyin omalla reissullani paljon hostelleissa ja dormeissa, joissa oli myös monia muita yksin matkustavia nuoria. Koin oloni turvattomaksi puolen vuoden aikana ainoastaan pari kertaa matkallani, molemmat kerrat Los Angelesissa. Silloin olin yksin, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Toisella kerralla koditon mies lähti seuraamaan minua, mutta selvisin siitä menemällä vilkkaasti liikennöidylle kadulle. Toisella kerralla taas irakilainen taksikuski oli vähän liiankin tuttavallinen ja ehdotteli matkaa Suomeen ja minulle uusia matkoja hänen luokseen. Tilanne ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa aidosti pelottava, vaikkakin epämiellyttävä. Yleisesti ottaen ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita ja monet matkailijat ottavat mieluusti porukkaansa uusia ihmisiä. Monelta ikävältä tilanteelta välttyy myös tervettä järkeä käyttämällä. Saatoin esimerkiksi sanoa joskus, että kaverit odottavat hotellilla, jos en halunnut jäädä jonkun seuraan tai sain liian uteliaita kyselyitä osakseni. 

Yksin matkustaminen on opettanut minulle paljon. En pelkäisi lähteä tarvittaessa yksin eri tilaisuuksiin ja matkalle. Tiedän pärjääväni. Minua harmittaa niiden ihmisten puolesta, jotka haluavat lähteä matkalle, mutta jäävät kotiin kun ei löydy matkaseuraa. Itselläkin jäi aikoinaan muutama matka tekemättä tästä syystä. Sitten päätin, että elän itse omaa elämääni ja varaan matkat sinne, mihin haluan mennä. Kummasti tämän jälkeen joku ystävä on lähtenyt aina mukaan matkalle ja nykyään Tommi matkustaa mielellään mukana ja jopa ehdottelee reissuja.  

Olen sairastunut pari kertaa lomallani pahaan vatsatautiin ja olen jälkeenpäin miettinyt, että silloin voisi olla ikävää ja hankalaa olla reissussa yksin. Toisaalta ihmiset kyllä auttavat mitä hankalammissa tilanteissa. Ehkä yksi syy siihen, etten ole lähtenyt enää itsekseni matkaan on se, että hienot uudet kokemukset haluaa jakaa tutun ihmisen kanssa. Kun ikää on tullut lisää, niin yksin tekemäni matka olisi varmaan luonteeltaan enemmän rentouttava matka ja tuskin yöpyisin enää hostelleissa tai dormeissa. Saattaisin tehdä urheilumatkan, ohjatun vaellus- tai seikkailumatkan tai rentoutusloman. Kaupunkikohteisiin on myös helppo lähteä yksin. En jättäisi lähtemättä.

Ehkä tämän tekstin tarkoituksena oli tsempata niitä lähtemään, joilla matka saattaa jäädä seuran puuttuessa kokonaan tekemättä. Kokeile omia  rajoja ja yllätä itsesi :) 

Alla vielä muutama plussa ja miinus yksin matkustamisesta:

Plussaa
+ opit itsestäsi, omista vahvuuksista ja heikkouksista
+ huomaat pärjääväsi eri tilanteissa ja opit kärsivällisyyttä
+ sinun on ehkä helpompi tutustua uusiin ihmisiin ja kokeilla uusia asioita
+ voit itse päättää päivän tekemiset ja ruuat

Miinusta
- kokemuksia ei voi jakaa tutun ihmisen kanssa, toisaalta reissussa saa uusia kavereita
- jos kohtaa vastoinkäymisiä (sairastuu, rahat varastetaan tms), niin yksin voi olla haastavampaa selvittää asioita. Toisaalta tervettä järkeä käyttämällä selviää monista tilanteista
- yksin matkustavalta saatetaan periä korkeampi hinta esim. hotelleista. Hostelleissa asialla ei yleensä ole merkitystä



Tunnisteet: ,

5 kommenttia:

31. heinäkuuta 2012 klo 9.57 , Blogger Teea kirjoitti...

Sattui hyvään saumaan, kirjoitin itse (en ole julkaissut vielä) yksin matkustamisesta juuri ja siellä oli juurikin näitä samoja asioita :). Itse pidän siitä myös, vaikka nykyään tulee harvemmin mentyä yksin kun aina on joku tulossa mukaan :D.

Haaveilen yksin tehdystä kävelymatkasta Saksassa, tykkään kävellä paljon ja se olisi matka jonne mielelläni lähtisin nimenomaan yksin. Kaupunkilomilla on myös kivaa ilman seuraakin!

 
31. heinäkuuta 2012 klo 21.34 , Blogger SuviV kirjoitti...

Missäpäin olet matkustellut yksin? Se on kyllä jännä juttu, että jossain vaiheessa oli vaikea saada kaverit lähtemään reissuun. Heti kun päätti vain itse mennä joka tapauksessa, niin aina on joku lähtenyt mukaan. :D

Yksin tehty kävelymatka voisi olla tosi rentouttava ja rauhoittava. Onko sinulla seuraava reissu jo suunnitteilla?

 
1. elokuuta 2012 klo 20.34 , Blogger Teea kirjoitti...

Euroopassa olen matkustellut ympäriinsä, Englannissa, Espanjassa, Italiassa jne. Melko lyhyitä reissuja kyllä, lähinnä kaupunkilomia, muutama useamman viikon pätkä. Itsellä oli vähän sama juttu, että kun nuorempana matkustin melko usein, niin kavereilla ei ollut kiinnostusta aina lähteä mukaan, niin lähdin yksin. Vaikka mielelläni kyllä yksin välillä lähdinkin.

Seuraava reissu on talvella Aasian suuntaan (Indonesia, Singapore ym), mutta sinne kyllä puoliso tulee mukaan. Seuraavaa yksin tehtyä matkaa ei ole suunnitteilla (vaikka tuota Saksaa olenkin päässä pyöritellyt), koska tuon Aasian reissun jälkeen saattaa edessä taas olla siskojen kanssa tehty matka. Niin kuin molemmat ollaan mainittu, niin kyllä niitä halukkaita nyt vaan löytyy :D

 
2. elokuuta 2012 klo 22.36 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta! Varasin just tänään Berliininmatkan ja olen lähdössä reissuun yksin. Vähän pelottaa lähteä, kun en tunne sieltä ketään enkä kaupunkia muutenkaan. Mutta tuo oli hyvin sanottu, että 'harmittaa niiden puolesta, jotka jättää lähtemättä reissuun sen takia kun ei ole seuraa'. Ei pidä odottaa, että asiat alkaa järjestyä itsekseen, vaan täytyy ryhtyä tekemään asioita itse onnellisuutensa eteen. Paljon ihania elämyksiä on varmasti luvassa:)

 
3. elokuuta 2012 klo 11.34 , Blogger SuviV kirjoitti...

Hieno juttu, että uskallat lähteä. Asia on juuri niin kun sanot eli täytyy itse tehdä asioita onnellisuutensa eteen. Uskon, että matkasta tulee loistava. Jotain vinkkejä matkaan voi löytyä myös täältä: http://ocjulia.indiedays.com/2012/05/30/tipps/

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu