Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

torstai 12. heinäkuuta 2012

Vaeltamaan Sveitsin alpeille

Jos alpeille päätyy, niin kannattaa ehdottomasti vaeltaa upeissa maisemissa. Minusta vaellukset olivat reissumme parasta antia. Ilma on raikasta ja puhdasta ja ne maisemat.. Niitä maisemia ei vain voi kehua liikaa! Kirjoittelin aikaisemmassa postauksessa Grindelwaldista, joka toimi tukikohtanamme vaelluksien aikana. Grindelwald alkaa olla viimeisiä tukikohtia, johon saa matkustaa autolla. Siitä ylöspäin pitää kulkea jalan, gondolihisseillä tai junilla. Matkapassit ovat yllättävän kalliita, mutta maksavat itsensä takaisin, jos alueella viipyy kolme päivää tai pidempään. Lisää matkalipuista ja muista vaellusvinkeista alla. Tukikohtana toimi siis Grindelwald. 

Huipulle pääseminen ja hinnat:
Gondoliliput ja junaliput ovat uskomattoman kalliita ja jos haluaa käydä Jungfraujochin huipulla (alueen korkein huippu), niin matkalle tulee hintaa 140 frangista ylöspäin! Mikäli alueella on vähintään kolme päivää, niin kannattaa harkita kallista kolmen päivän matkustuspassia. Se maksaa näillä hinnoilla nopeasti itsensä takaisin. Me emme käyneet Jungfraujochilla. Teimme kaksi vaellusta, mutta kyllä näillekin tuli hintaa n. 60 frangin verran yhteensä / hlö, vaikka pyrimme myös kävelemään monia etappeja, jotka olisi voinut matkustaa gondolilla.

Käytännössä kaikki vaellukset on helpoin alottaa gondolimatkan tai junamatkan jälkeen ja jos haluaa säästää kuluja, niin voi kävellä vaelluksen jälkeen takaisin alamäkeen lähtöpisteeseen. Sisukkaimmat voivat toki kiivetä myös ylöspäin välietapeille, mutta tätä ei juuri suositella. Monet nousut ovat todella jyrkkiä. Ylhäällä löytyy kivoja ja melko tasaisen maaston vaelluksia ja toki myös haastavempia maastoja. Olen myös itse sitä mieltä, että kannattaa maksaa nousuista, vaikka kalliita ovatkin ja vaeltaa sitten niitä reittejä siellä korkeammalla. 

Vaellukset: 
Vaelluskarttoja saa hotelleista ja infopisteistä. Meillä ei ollut mitään ostettua vaelluskarttaa ja hyvin pärjättiin ilmaisversioilla ja maalaisjärjellä. Reiteille on opasteet ja ne on merkitty punavalkoisin maastomerkein. Minusta niitä oli helppo seurata ihan yleisenkin kartan avulla. Päädyimme tekemään seuraavat vaellukset:

Päivä 1:
Lauterbrunnen-Grütschalp-Mürren-Gimmelwald-Mürren-Grütschalp-Lauterbrunnen

  • Kesto muistaakseni n. 4-5 tuntia (emme pitäneet kiirettä)
  • Reitin hinta oli n. 30-40 frangia/ hlö (kuljimme useita etappeja jalan)

Ajoimme omalla autolla Lauterbrunneniin ja laitoimme auton asemaparkkiin n. 4-5 tunnin ajaksi (maksullinen pysäköinti, muistaakseni tältä ajalta 5-6 frangia). Lauterbrunnenista otimme ensin Gondolin Grütschalpiin ja vaihdoimme sieltä junaan, joka vei meidät autottomaan kylään, Mürreniin. Vaihdot on tehty nopeiksi, sujuviksi ja helpoiksi.

Sää osoittautui mitä aurinkoisimmaksi ja upeaksi (kesäkuun loppu). Ylhäällä pärjäsi hyvin hiattomassa paidassa ja shortseissa. Mürrenista kävelimme maisemien ihastelun jälkeen alamäkeä Gimmelwaldiin (erittäin helppo reitti), otimme sieltä taas gondolin Mürreniin ja lähdimme kävelemään Mürrenista Mountain-view trailia pitkin takaisin kohti Grütschalpia (alkumatkasta hieman haastavampi reitti). Tällä reitillä maisemat olivat todella upeita. Emme pitäneet kiirettä ja meillä meni tähän reissuun tosiaan n. 4-5 tuntia kaiken kaikkiaan. Reiteillä näkyi jonkin verran lehmiä, kauniit vuorenrinteet, alppikukkia sekä liitovarjohyppääjiä. Saimme vaeltaa melko rauhassa eli reiteillä oli hyvin vähän muita vaeltajia.

Suosittelen erityisesti kävelemään "mountain view" reitin. Karttoja ja vinkkejä saa Mürrenin turisti-infosta. Me tulimme kyseiselle reitille omia polkuja jyrkkää rinnettä pitkin ja alkupätkä oli sen takia haastava. Jos olisi seurannut koko matkan kyseistä reittiä, niin se olisi ollut uskoakseni helppo/keskitasoinen.

Päivä 2: Grindelwald-Grosse Scheidegg-First-Waldspitz-Bort-Grindelwald

  • Kesto muistaakseni 3-4 tuntia (emme pitäneet kiirettä)
  • Reitin hinta oli n. 30 frangia /hlö

Otimme aamulla bussin Grindelwaldista Grosse Scheideggille. Päivä oli Grindelwaldissa ja koko alueella sateinen, mutta iloksemme ylhäällä ei satanut ollenkaan. Toki sää oli hieman viileä ja näkyvyys samasta syystä huono. Lähdimme kävelemään Grosse Scheideggilta kohti Firstiä. Pidimme aina välillä takkia päällä vaelluksen aikana, sillä ylhäällä oli sumuista ja viileää. 

Alpeilla sääolosuhteet voivat muuttua nopeastikin ja kannattaa seurata paikallisia sääennusteita. Vuorelle on hyvä varautua pitkähiaisen ja mahdollisesti sadetakin kera. Tässä kohtaa paljastan, että me olimme epävakaasta säästä huolimatta liikenteessä ilman sadevarustusta. Molemmilla oli tosin vaelluskengät ja se osoittautui hyväksi päätökseksi etenkin, jos haluaa kävellä hieman haastavampia reittejä.

Reitti Grosse Scheideggiltä Firstiin on melko helppo ja kestoltaan n. 1,5 tuntia. Jos kävelee reitin aikana ylempää pienen mäkisen murmelireitin, niin voi nähdä kyseisiä eläimiä. Me näimme kaksi murmelia ja järkytyin siitä, miten isoja ne ovatkaan! Harmi kyllä näkyvyys oli reitillämme paikoitellen todella huono eli en osaa sanoa juuri mitään alaspäin aukenevista maisemista. Sää oli kuitenkin mukavan raikas kävelyä ajatellen.

Koska ensimmäinen etappi oli melko helppo, jatkoimme alas Walderspitziin (erittäin nopea, alle 50 min reitti). Polveni alkoi hieman sattua, mutta koska ei muuten väsyttänyt, niin jatkoimme vielä alaspäin Bortiin. Se oli virhe. Melkein heti polvea alkoi vihloa ja jokainen askel oli todellista tuskaa. Bortista otimmekin gondolin takaisin Grindelwaldiin. Jos sää olisi ollut parempi, niin samaan päivään olisi helposti mahduttanut myös muita vaelluksia.

Mikäli meillä olisi ollut esim. kolmen päivän vaelluspassi, niin olisimme varmasti vaeltaneet enemmänkin. Nyt kuitenkin sääolosuhteiden ja hintojen takia vaellukset rajoittuivat näihin kahteen reittiin. Nautimme kuitenkin valtavasti näistä vaelluksista. Myös reitti Männlichen-Kleine Scheidegg olisi ollut kiinnostava, jos aikaa olisi riittänyt. 

Kuvia vaellukselta 1:

Vaellus 1: junassa kohti Mürrenia
Mürren
Mürren



















Vaelluspäivä 2:








Vaellus 2: Grosse Scheidegg - First - Bort





Sumu oli paikoitellen aika sakeaa ja näkyvyys heikkoa







matkalla löytyi myös eläimen luuranko (alppikauris tai lehmä?)

Tämä murmeli on kuvattu kaupan ikkunassa. Emme ehtineet saada oikeita murmeleita kuviin mukaan











Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu