Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

tiistai 29. tammikuuta 2013

Lentäminen raskaana


Olen matkustanut lentokoneella kolme kertaa raskaana ollessani ja kaiken kaikkiaan matkat menivät hyvin. Ensimmäinen matka oli muutaman tunnin lento Tanskaan rv 15, toinen lento pitkä lento Orlandoon rv 19 ja paluu rv 20 ja kolmas Dubaihin rv 22-23.



Tanskan lentojen aikana olin antibioottikuurila ja sen vuoksi äärettömän väsynyt. Itse lennot olivat kuitenkin lyhyet ja sujuivat kaikin puolin ongelmitta. En näe Euroopan lennoissa raskauden kannalta mitään ongelmaa, mikäli vointi on muuten hyvä.

Kaikkein pisimmät lennot olivat Orlandoon. Ostin lennon ajaksi tukisukat, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna nekään eivät olisi välttämättä olleet tarpeen. Orlandon lennot oli jaksotettu siten, että ensin oli kolmen tunnin lento Mancesteriin, siellä koneen vaihdon odottelu n. 2 tuntia ja 9,5 tunnin lento Orlandoon. Lennot eivät tuntuneet sen raskaammilta kuin normaalistikaan ja söin lentokoneessa tarjoillut ruuat. Ehkäpä näin jälkeenpäin ajateltuna koneenvaihto oli ihan mukava juttu, kun pääsi jaloittelemaan. Paluumatkalla tosin istuminen tuntui epämukavalta. Jo tunnin jälkeen takapuoli puutui, mutta siitäkin selvisi jaloittelemalla ja asentoa vaihtamalla. Jos joudut lentämään raskaana pitkiä matkoja, niin kannattaa jopa miettiä sitä koneen vaihtoa. Olen yleensä suosinut aina suoria lentoja, muuta tosiaan pieni jalottelu oli ihan mukavaa.

Dubain lennot olivat kestoltaan n. 6 tuntia. Laitoin jälleen tukisukat jalkaan. Lennot sujuivat kaikin puolin ongelmitta. Paluumatkalla tosin huomasin, että istuminen alkoi tuntua hiukan epämukavalta, mutta siitä selvisi jaloittelulla.

Omien kokemusteni perusteella alku- ja keskiraskaus ovat kaikin puolin ok lentomatkustuksen kannalta. Toki tulee muistaa, että jokainen on yksilö ja en ole kärsinyt käytännössä ollenkaan kivuista tai pahoinvoinnista raskauteni aikana. Omaa kroppaa kannattaa kuunnella ja tehdä päätökset ihan sillä perusteella. Join kaikilla lennoilla todella paljon vettä ja myös omena- ja appelsiinimehua. Nesteytyksestä kannattaa huolehtia, kun elimistö kuivuu helpommin lennoilla. Jaloittelua suositellaan myös. Minun tuli jaloiteltua ihan liian vähän.

En huomannut, että raskaana saisi mitään erityiskohtelua istumapaikan, ruuan tai minkään muunkaan suhteen. Korjatkaa jos olen väärässä? Söin kaikki lennoilla tarjotut ruuat, Dubain lennoille pyysin ne varmuuden vuoksi laktoosittomana, niin ei ollut riskiä pastoroimattomasta maidosta.

Lennot sujuivat siis kaiken kaikkiaan hyvin, mutta Orlandosta Suomeen palatessani sairastuin melkein heti flunssaan (kävin varmuuden vuoksi myös listeriatesteissa, mutta kaikki onneksi ok) ja Dubaista palattuani kärsin vatsakivusta pari päivää. Vaikea sanoa, että olisiko näitä oireita tullut ilman lentoja, luultavasti. Talvella esim. flunssa on kovin yleinen, mutta toki pitää muistaa, että lentokoneessa on paljon ihmisiä ja vaikka ilmanvaihto pelaa ilmeisen hyvin, niin osalla voi olla erilaisia sairausoireita ja raskaana ollessa kaikelle herkistyy.

Onko lukijoiden joukossa joku lentänyt myöhemmillä raskausviikoilla? Ovatko lennot sujuneet ongelmitta?





Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu