Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

torstai 24. tammikuuta 2013

Unelmien häämatkakohteita 2/3 - Karibian risteily

Kirjoittelin aikaisemmin unelmien häämatkakohteista saarilla täällä. Tämä on toinen osa häämatkoja käsitteleviin postauksiin eli osa 3 on vielä tulossa. Tällä kertaa aiheena on siis Karibian risteily, joka kiinnosti itseäni kovasti.

Karibian risteily

Karibian risteily oli vielä vuosi sitten vaihtoehto, joka ei olisi tullut mieleeni ollenkaan. Veikkaan, että moni mieltää risteilyn tylsänä ja vanhojen ihmisten juttuna, usein ehkä myös todella kalliina. Ainakin itselläni on ollut ennakkoluuloja, jotka ovat vähitellen karisseet luettuani enemmän aiheesta. 

Risteilypaketteja järjestää usea eri toimisto Suomessa ja myös useaan eri kohteeseen aina Välimereltä Karibiaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Pakettihinnat sisältävät tyypillisesti lennot, muutaman yön majoituksen kohteessa ja sen jälkeen risteilyn puolihoidolla tai all inclusivella. Vaivatonta on lähteä valmiille pakettimatkalle ja antaa matkanjärjestäjän huolehtia kaikesta, mutta varteenotettava vaihtoehto on myös kysellä hintoja suoraan risteilyjen tarjoajilta (he ovat yleensä ilmoittaneet hinnat sivuillaan tai esitteessään), varata itse lennot ja parin yön majoituksen kohteeseen. Tsekkaa esim. seuraavat:

http://www.royalcaribbean.fi
http://www.royalcaribbean.com
Celebrity Cruises 
Princess Cruises

Risteilyillä on paljon erilaisia aktiviteetteja. Voit syödä erilaisissa ravintoloissa, käydä uimassa ja spassa, rentoutua auringossa, pelata erilaisia pelejä ja aktiviteetteja (seinäkiipeily, luistelu, minigolf ym.), katsella teatteri- ja musiikkiesityksiä ja elokuvia tai käydä salilla. Joillain risteilyillä löytyy luentoja ja erilaisia kursseja tanssista ruuanlaittoon ja maalaamiseen, casinot sekä erilaista järjestettyä ohjelmaa lapsille ja aikuisille. Katso esimerkki täältä. Lisäksi matkustajien on mahdollista osallistua satamassa järjestettyihin päiväretkiin mantereella (lisämaksusta) tai lähteä itse tutkiskelemaan päiväkohdetta omatoimisesti. 

Katselin erilaisia Karibian risteilyjä erityisesti häämatkaa silmällä pitäen. Otin myös selvää siitä, millaista olisi matkustaa lasten kanssa tai vauvan kanssa. Alla kooste aiheeseen liittyen:

Häämatka kahdestaan:

Häämatka tai matka aikuisten kanssa on tietysti se vaivattomin vaihtoehto. Selasin läpi eri yhtiöitä ja pidin erityisesti Royal Caribbean Internationalin tarjonnasta laivojen osalta. Miinuksena sanottakoon, että he eivät tarjonneet erillisiä häämatkapaketteja ollenkaan. Toki tilanne voi olla yhtiöittäin erilainen eli kannattaa kysellä. Toisaalta vaikkei häämatkapakettia olisi erikseen, olettaisin yhtiöiden tarjoavan hääparille shampanjaa tai muuta erityishuomiota ja risteily itsessään on varmasti upea kokemus. Karibian risteily olisi ihan mieletön kohde häämatkakohteena.

Karibianristeilyjä on itsessään hyvin paljon erilaisia erilaisin pysähdysetapein varustettuna eli kannattaa vertailla. Mukana on kohteita:

Etelä-Karibialla kuten Aruba, Curacao, Barbados, Virgin Islands,
Itä-Karibialla kuten  Puerto Rico, St. Maarten,
Länsi-Karibialla kuten Meksiko, Jamaica ja Haiti sekä näiden eri osien kombinaatioita.

Risteilyjen pituudet vaihtelevat n. 5-14 päivän välillä. Usein matkalle lähdetään Miamista tai Fort Lauderdalesta Yhdysvalloista.

Ihan mieletön vaihtoehto löytyy myös pidemmän häämatkan valitseville eli 19 päivässä seilataan Hawajilta Sydneyhin, Australiaan ja matkalla pysähdytään mm. Tahitilla, Bora Boralla ja Moorealla. Tämä ei enää liity itse asiassa Karibian risteilyyn ja halpa reissu ei ole missään nimessä kyseessä, mutta varmasti sitäkin upeampi.

Haluaisin hyödyntää häämatkaedut kerran elämässäni eli siinä mielessä muut kohteet (kuten Mauritius) menivät tällä kertaa meillä risteilyn edelle häämatkakohteena.  Luulen, että haluan kuitenkin vielä jossain vaiheessa kokeilla risteilyä. Karibian ohella itseäni kiehtoo erityisesti esim. risteily Argantinasta Chileen, tai Argentiinasta lähtevä risteily, joka käy Chilen eteläkärjessä palaten takaisin Argentiinaan ja pysähtyen eri kohteissa matkan varrella. Myös Miamista pääsee Chileen ja hinta on itse asiassa edullisempi. Alaskan risteily voisi olla myös mielenkiintoinen ja maisemat hulppeita. Vaihtoehtoja riittää runsaasti. 

Risteilylle vauvan kanssa

Eri yhtiöillä on eri käytäntöjä tähän liittyen. Löysin erittäin hyvän sivuston täältä. Sivustolla verrataan eri yhtiöitä siitä näkökulmasta, että matkaseurana on myös vauva. Alaikäraja on usein 6kk, mutta esim. Disney cruiselle voi lähteä jo 12 viikon ikäisen vauvan kanssa. Etelä-Amerikan ja Hawaijin risteilyille vaaditaan vuoden ikä. Rajat voivat yhtiöstä riippuen muuttua tai vaihdella, joten kannattaa aina tarkistaa asia matkantarjoajalta. Eri yhtiöt järjestävät myös lisämaksullista lastenhoitopalvelua, mutta alaikäraja on usein 1-vuoden ikä. Harva äiti varmaan uskaltaisikaan jättää ihan pientä vauvaa vieraan hoitoon. 

Alle 2-vuotias saa alennuksen monesta eri yhtiöstä, mutta mielestäni kiinnostavin yhtiö eli Royal Caribbean International laskuttaa myös vauvasta lähes täyden hinnan. Perusteluna he antavat sen, että heillä on paljon ohjelmaa myös vauvoille ja pikkulapsille. Mantereelle tehtävät retket ovat taas  vauvalle ilmaisia, mikäli vauva matkustaa sylissä. 

Risteilyt vaikuttavat todella hygieenisiltä ja tukikohta säilyy yhdessä paikassa, vaikka maisemat vaihtuvat. Monilla äideillä on hyviä kokemuksia risteilystä vauvan kanssa (kannattaa googlailla englanniksi). Kuitenkin lähes täysi all inclusive hinta vauvasta ja tämän linkin takaa löytyvä teksti saivat minut kuitenkin unohtamaan risteilyn toistaiseksi. Tulin siihen tulokseen, että risteilylle olisi mukava lähteä vähän vanhemman, ehkä 3-vuotiaan tai sitä vanhemman lapsen kanssa. Toki eri yhtiöillä on taas eri käytäntöjä eli kaikki eivät välttämättä laskuta lähes täyttä hintaa vauvasta. Vertaile!

Risteilylle lasten kanssa

En selvittänyt tätä yhtä tarkasti, kuin matkustamista vauvan kanssa. Sain kuitenkin lukemani perusteella sen kuvan, että lapset viihtyvät risteilyllä hyvin. Etenkin englantilaiset äidit hehkuttavat ilmaista lastenohjelmaa ja klubia (yleensä yli 3-vuotiaalle). Lapset eivät kuulemma haluaisi tulla sieltä pois ollenkaan ja vanhemmille jää omaa aikaa. Klubiohjelma järjestetään varmaan tyypillisesti englanniksi  (ja ranskaksi) eli en osaa sanoa olisiko tämä haaste suomalaisen lapsen osallistumiselle. Hauskaa varmasti voi olla puuhastellessa, vaikkei ymmärtäisi kieltä. Risteilyillä on kuitenkin myös paljon mielenkiintoisia aktiviteetteja, joita vanhemmat voivat myös tehdä yhdessä lasten kanssa. 

Olisi mielenkiintoista kuulla lukijoilta kommentteja näistä risteilyistä, yhtiöistä ym. mikäli aihe on teille tuttu? Kannattiko risteily ottaa häämatkaa ajatellen? Entä onko joku matkustanut lasten tai vauvan kanssa?

Kuvat: Royal Caribian






Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu