Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Passin hankkiminen vauvalle - tee se ajoissa

Viron reissun myötä uutta päänvaivaa aiheuttaa passin hankkiminen vauvalle. EU-lainsäädännöstä johtuen lapsille ja myös vauvoille on haettava oma passi. Passi tulee hakea myös siinä tapauksessa, että lapsi on aiemmin merkitty vanhemman passiin. 

Passin hankkiminen

Passin hankkiminen ei sinänsä yllättänyt minua. Suuntaamme syyskuussa Mauritiukselle ja vauva olisi tarvinnut joka tapauksessa oman passin. Tilanne muuttui vain siltä osin, että passi pitää hakea Viroa varten hieman aikaisemmin. Lähdemme reissuun n. kuukauden päästä (2.7) ja passin saa viikossa. Ajattelin siis, että eihän tässä mitään kiirettä ole. Klikkasin itseni viime perjantaina lupapalveluiden sivuille varatakseni ajan tälle viikolle. Ajattelin n. kuukauden riittävän hyvin hakuajaksi.

Passin hankkiminen käytännössä

Helppoa teoriassa, mutta entäs se käytäntö? Ensimmäinen vapaa 10 minuutin lupapalvelun aika on Pasilassa 27.6 eli melkein kolmen viikon päästä. Se tarkoittaa siis sitä, että emme ehdi saada tavallista passia ajoissa. Pikapassinkin kanssa tilanne on hiukan epävarma eli pitäisi ottaa Expresspassi ja maksaa tuplahinta normaaliin passin hintaan nähden. Tuskastuin tästä hiukan ja kävin läpi kaikki Poliisin toimipisteet Helsingissä, Espoossa, Vantaalla. Katsoin myös Tampereen ja Kirkkonummen. Lopputulema oli tällä hetkellä se, että ensimmäinen vapaa aika löytyy Itäkeskuksesta lähes kolmen viikon kuluttua 26.6. Not very helpful. 

Soitin pitkän jonotusajan kautta lupapalveluihin ja he vahvistivat tämän. Aikoja ei ole ja peruutusaikoja voi toki kyttäillä netissä. He toivottivat tervetulleeksi jonottamaan vauvan kanssa paikanpäälle jo aikaisemmin. Jonottamalla ei tosin ole mahdollista saada tavallista passia, mutta pikapassin ja Expresspassin tällä menetelmällä voi saada. Lupapalveluista muistutettiin myös ystävällisesti, että näille pikapasseille on olemassa päiväkiintiö. Jos moni muukin haluaa passin samana päivänä ja et mahdu enää kiintiöön, niin pikapassia ei sitten todella voi sinä päivänä enää hakea. On otettava Expresspassi tai tultava uudelleen. Toisin sanoen meille Itäkeskukseen 26.6 varattu aika ei takaa mitään jos lupapalvelun kiintiöt ovat ehtineet täyttyä jo sille päivälle. Virkailija kehotti tulemaan mahdollisimman aikaisin aamusta paikalle. Se ei taas lohduta yhtään. Aikaisin saamani aika oli vasta klo 13 iltapäivällä. Ei kai tässä muu auta kun suunnata jonain aamuna koko perheen voimin poliisilaitokselle jonottamaan ja toivoa, että neidillä on hyvä ja unelias päivä silloin ja saadaan vaikka se pikapassi, joka maksaa normipassia 20 euroa enemmän. Pikapassin saa 2-3 arkipäivässä eli sen pitäisi ehtiä, mutta 27.6 varaamani aika vetää jo tämänkin aikaraamin tiukaksi. 

Kehotan siis olemaan TODELLA ajoissa liikkeellä passiasioiden kanssa. Ja jos lapselle tai vauvalle hakee passia, tulee asianosaisen olla tietysti mukana, samoin molempien huoltajien. Jos toinen huoltaja ei pääse paikalle, tarvitaan häneltä valtakirja. 


Passikuvat

Toinen mielenkiintoinen seikka on passikuva, joka toki tarvitaan myös passia varten. Hymyilyttää pelkkä ajatus siitä, että meidän neiti matkustaa vielä neljävuotiaana passilla, jossa hänestä on n. 2kk:n iässä otettu kuva. Tunnistaakohan joku hänet vielä siitä? Passi on siis ymmärtääkseni viisi vuotta voimassa, mutta sen voi toki joutua uusimaan ellei lapsi ole tunnistettavissa (kuka nyt enää tunnistaa 2kk:n vauvakuvasta edes kaksivuotiasta??).

Vauvan passikuvan ottaminen on oma haasteensa ja säälin jo valmiiksi henkilökuntaa siinä liikkeessä, johon ollaan suuntaamassa ;) Ainakin Tunnin kuva tietää tämän ja oli lisännyt vauvan passikuvaan 10 euroa "haasteellisen" työn lisää. Normaalisti passikuvat saa heillä 19 eurolla, vauvan passikuva maksaa 29 euroa. 

Löysin netistä myös ohjeet siihen, miten passikuvan voisi näppärästi ottaa itse ja tilata valmiit kuvat valokuvaamosta. Minulla ei taidot ja energia riitä siihen, mutta ohessa linkki lapsikuvaaja Jouni Kallion sivulle. Hän on tehnyt valmiin sovelluksen passikuvan editoimiseen ja myy sitä 2 euron hintaan.


Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

5. elokuuta 2013 klo 11.26 , Anonymous ElinaT kirjoitti...

Onpa törkeää tuo Tunnin kuvan hinnoittelu! Kirkkonummen Hymykuoppa- kuvaamossa passikuva (joka meni suoraan poliisin kuvapalveluun) oli 16e, vaikka kuvattavana oli pieni vauva. Kuvaaja vielä sanoi, kun itse ihmettelin miten kuva saadaan otettua, että ei mitään ongelmaa, ja kuva onnistuikin ensimmäisellä otolla!

 
5. elokuuta 2013 klo 23.44 , Blogger SuviV kirjoitti...

Halusin saada kuvan otettua mahdollisimman nopeasti eli en tehnyt ollenkaan hintavertailua. Varmasti pk-seudulta löytyy monia edullisempia kuvauspaikkoja. Kuulostaa kyllä kätevältä tuo Hymykuoppa- kuvaamon palvelu. Eipä tarvitse stressata passikuvan katoamista.

Itse asiassa meilläkin passikuvaksi valittiin heti ensimmäinen otos eli vauvan kuvaaminen ei vienyt ylimääräistä aikaa kuvaajalta. Toki hän teki pienen esivalmistelun eli asetti valkoisen kartongin lattialle. Minä taas asetin neidin siihen. Yksi räpsäisy ja homma oli valmis.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu